پیش از آن که درباره معایب سقف های وافل صحبت کنیم اجازه دهید کمی درباره سقف وافل و قالب های آن بحث کنیم. با توجه به اینکه در صنعت ساختمان سازی ایران سقفهای وافل چند سالی است که با اقبال مهندسان مواجه شده است لازم دیده شده درباره این سقف ها توضیحاتی در این مقاله به قلم تحریر درآورده شود. همانطور که مطلع هستید سقف های وافل در رده دالهای بتنی طبقه بندی شده و میتواند مزیت هایی را نسبت به انواع دیگر سقف ها ایجاد کند. یکی از الزامات اجرایی این سقفها قالب های وافل می باشد که خرید این قالبها هزینههای زیادی را به پیمانکاران تحمیل می نماید که با این شرایط پیمانکاران به سمت اجاره قالب سقف های وافل سوق پیدا میکند. متناسب با ضخامت سقف در نقشه های محاسباتی انواع قالب های وافل از ۱۸ تا ۴۰ سانتیمتر اجاره داده میشود. سقفهای وافل اصطلاحاً به ردهای از دال های بتنی اطلاق میشود که این دالها با تیرچه های بتنی متعامد بر هم تقویت شده است که این تیرچه های متعامد به صورت درجا اجرا شده و از قالبهای موقت برای این منظور بهره برده می شود. روش اجرا به این صورت است که ابتدا قالب بندی سقف به صورت کامل با کمک تخته کوبی با یا قالب های فلزی انجام شده و روی این قالب ها قالب های وافل جایگذاری می گردد . با آرماتوربندی و بتن ریزی عملیات اجرایی سقف پایان می یابد و پس از گذراندن مدت زمان گیرش بتن قالب برداری انجام می گردد.
خرید قالب وافل یا اجاره قالب وافل
برای پیمانکاران خرید قالب وافل مناسب تر است یا اجاره آنها؟ با توجه به اینکه قالب های وافل از روش تزریق متریال پلی اتیلن یا پلی پروپیلن تولید میشوند امکان تولید این قالب ها با مقاومت بالا ایجاد میشود. متاسفانه ساخت این قالب ها با هزینه بالایی همراه است و از سوی دیگر عمر مفید قالب های وافل محدود است و بعد از مدتی در اثر اجرا دچار فرسایش و تخریب میشوند .و نگهداری آنها هزینه های انبارداری را در بر دارد. با توجه به هزینههای مطرح شده در قسمت بالا چندان نباید از قیمتهای تمام شده سقف وافل تعجب کرد و اگر پیمانکاری تصمیم به اجرای سقف های وافل می گیرد هزینه های رسوبی اولیه را باید در هزینه های پروژه خود ببینند بدلیل اینکه فروش متریال پایه های نفتی عمدتا به صورت نقدی انجام میگیرد. در نتیجه سه عامل اصلی زیر باعث می شود که پیمانکاران به سمت اجاره قالب های وافل تشویق شوند:
هزینه رسوبی نقدی بالا برای خرید قالب های وافل
هزینه های پرت قالب در هنگام باز و بسته کردن و تخریب قالب های وافل
هزینه های نگهداری و انبارداری قالب های وافل
مهمترین معایب سقف وافل
همانطور که گفته شد مصالح مدرنی همچون دیوارهای پیشساخته تری دی پانل، یونولیت و … صنعت ساختمانسازی را متحول کردهاند و سقفهای وافل نیز با استفاده از قالبهای مدرن پلیمری ساخته میشوند. این سقفها در کنار تمامی مزیتهایی که دارند میتوانند معایبی نیز داشته باشند که مهمترین آنها به شرح زیر خواهند بود:
هزینههای زیادی سقف وافل
از جمله مهمترین معایب سقف وافل میتوان به هزینههای زیاد خصوصاً در پروژههای کوچک اشاره کرد. در حقیقت پاشنه تیرهای متعامد در این سقفها عرض کمی دارند و این باعث میشود که به بتن بسیار باکیفیتی نیاز داشته باشند و این باعث میشود که هزینه تهیه بتن افزایش پیدا کند. در حقیقت اگر پیمانکاران بخواهد که سقفها وافل را با بالاترین کیفیت ممکن اجرا کنند لازم است که هزینههای زیادی در متقبل شوند.
عدم مقاومت در برابر صوت
وجود آلودگیهای صوتی خصوصاً در فضاهای شهری امروزی میتواند از مهمترین معضلات و چالشهای ساختمانسازی به شمار برود و یکی از مشکلات و معایب رایج سقفهای وافل نیز مقاومت کم در برابر عبور صوت است. قالبهایی که در اجرای سقفهای وافل به کار میروند باعث میشود که فاصله دو واحد ساختمانی به کمتر از ۵ تا ۷ سانتیمتر برسد و این ضخامت کم باعث میشود که صدا بهراحتی از سقفها عبور کند. هرچند که میتوان از روشهای مختلفی برای عایقبندی صوتی سقفها استفاده کرد اما بسیاری از افراد ترجیح میدهند که در ساختمانهای مسکونی به جای سقفهای وافل از سقفهای تیرچه بلوک و یونولیت استفاده کنند.
عایق نامناسب حرارت و برودت
از دیگر ایرادات و معایبی که برای سقفهای وافل عنوان میشود میتوان به مقاومت ضعیف آن در برابر حرارت و برودت اشاره داشت. در حقیقت این عدم مقاومت به عنوان مهمترین ایراد سقف وافل شناخته میشود چرا که باعث افزایش مصرف انرژی شده و بهراحتی انرژی گرما و سرما از آن عبور خواهد کرد و این باعث میشود که این سقفها در ساختمانهای مسکونی راندمان و بازدهی مناسبی نداشته باشند. چنانچه از سقفهای وافل برای ساختمانهای مسکونی استفاده شود لازم است که روشهای مختلف عایقبندی استفاده شود تا در مصرف انرژیها صرفهجویی شود.
قالب برداری سخت
اگرچه نصب و اجرای راحت و سریع همواره به عنوان یکی از مزیتهای سقف وافل عنوان شده است اما برداشتن قالبهای آن بعد از اتمام کار میتواند چالشهای و معضلات متعددی برای افراد ایجاد کند. از آنجایی که قالبهای وافل از چهار طرف توسط بتن تحت فشار قرار میگیرند، خارج کردن آنها میتواند کار سختی باشد و گاهی میتواند خطرات جانی نیز برای افراد ایجاد نماید. همچنین قالبهای وافل میتوانند در زمان اجرای سقف از جای خود حرکت کرده و باعث ریزش بتن سقف شوند و در نهایت سقف با کیفیت پایینی اجرا خواهد شد.
هزینههای زیاد قالبها
برخلاف قالبهای چوبی که به صورت رایج در اجرای سقفهای مختلف استفاده میشوند، قالبهای وافل از جنس مواد پلیمری بوده و قیمت بالایی دارند به همین دلیل خرید آنها برای اجرای ساختمانهای مسکونی بهصرفه نخواهد بود. البته این قالبها امکان استفاده مجدد و چندینباره دارند و کارفرمایانی که به صورت تخصصی در حوزه ساختمانسازی فعالیت میکنند میتوانند آنها را خریداری کرده و در پروژههای مختلف استفاده کنند. در مقاله دیگری تحت عنوان افزایش قیمت یونولیت سقفی به بررسی عوامل مؤثر در قیمت یونولیتهای سقفی پرداخته شده که میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار خوانندگان قرار بدهد.
جمعبندی
سقفهای وافل از جمله زیباترین و جذابترین سقفهای ساختمانی هستند که از دوران باستان استفاده میشده است اما در سالهای اخیر تغییرات زیادی داشته است. این سقف با وجود مزیتهای متعدد میتواند معایبی همچون مقاومت کم در برابر صوت، مقاومت کم در برابر حرارت و برودت، قالب برداری سخت، نیاز به بتن بسیار باکیفیت، هزینههای بالای قالبها، آسیبپذیری بالا و … داشته باشند و همین امر موجب میشود استفاده از آنها در ساختمانهای مسکونی بهصرفه نباشد.
منبع: https://sahandsazeh.co/
:: بازدید از این مطلب : 82
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0